İçeriğe geç

Sağlık Çalışanlarının Tanıklıktan Çekinme Hakkı Var Mıdır

Hangi meslek tanıklıktan çekinemez?

Bu bağlamda, avukat ile müvekkili arasındaki tüm iletişim mesleki sır saklama yükümlülüğüne tabidir. Mesleki yeterlilik veya yargısal görev temelinde elde edilmeyen bilgilerin beyanı feragat edilemez. Bilgilerin nasıl elde edildiğine ilişkin beyanlarda bulunmak yargıcın takdirindedir.

Kimlerin tanıklıktan çekinme hakkı vardır?

“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya kan bağı yoluyla ataları veya altsoyu.

Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?

Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.

Tanıklıktan vazgeçilir mi?

Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi ifade vermekten kaçınma hakkına sahiptir. Tanıklık etmekten kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermeme hakkına sahip olduğunu önceden belirtmelidir.

Hangi mesleklerin şahitliği kabul olmaz?

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlenmiştir.

Tanıklıktan Çekinebilecekler yemin eder mi?

Madde 45’e göre; şahitlik yapmaktan çekinenlere, hâkim veya mahkeme yemin ettirme yetkisine sahiptir; ancak tanık, yemin etmekten kaçınabilir.

Mahkemede tanık olmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı çıkaran delilleri duruşma gününden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Tereddüdünün sebeplerini ve bunun sebeplerini daha önce açıklamış olan tanığın belirli bir günde mahkemede hazır bulunması gerekmez.

Kimlerin şahitliği kabul edilmez?

MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.

Doktor tanıklıktan çekinebilir mi?

Hekimler, dişçiler, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, bu ünvanlarından dolayı hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten çekinebilirler.

Tanıklıktan çekilme dilekçesi nereye verilir?

Tanıklıktan çekinme hakkına sahip olan bir kişi, gerekçe göstermeksizin duruşmaya gelmezse hakkında yakalama kararı çıkarılabilir; bu nedenle duruşmaya gelerek duruşmada mahkemeye tanıklıktan çekindiğine dair beyanda bulunması daha uygun olur.

Tanıklıktan çekinme kaçıncı derece?

HMK Madde 248 Gerekçe: Maddenin (d) bendinde, kayınvalideler arasındaki sıkı bağ dikkate alınarak, 1086 sayılı Kanunda ikinci dereceye kadar tanıklıktan çekinme hakkı tanınmışken, bu maddede üçüncü dereceye kadar tanıklıktan çekinmenin uygun olduğu düşünülmüş ve fıkra buna göre düzenlenmiştir.

Kimler tanık olarak dinlenemez?

Davaya dahil olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir. Tanık sunan taraf, mahkemeye bir tanık listesi sunmalıdır. Tanık listesi, tanıkların ad ve soyadlarını ve bildirim için adreslerini içeren listedir. Tanık listesinde yer almayan kişiler tanık olarak dinlenemez.

Tanıklıktan çekinme hakkı nasıl kullanılır?

Tanıklık yapmaktan çekinebilecek kişilere, duruşmadan önce tanıklık etmekten kaçınabilecekleri bildirilir. “Bu kişiler, dinlenirken herhangi bir zamanda tanıklık etmekten kaçınabilirler.” Tanıklık etmekten kaçınma hakkı, hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında kullanılabilir.

Tanıklık e devlette görünür mü?

Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.

Tanık ifadesi somut delil midir?

Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdiri delildir, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.

Mali müşavirler tanıklıktan çekinebilir mi?

* Avukatlar, doktorlar, diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları, mali müşavirler ve noterler, bu ünvanlar dolayısıyla edindikleri bilgiler nedeniyle tanıklık yapmaktan çekinebilirler.

Kimlerin şahitliği kabul edilmez?

MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.

Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?

Madde 50 – (1) Aşağıdaki kimseler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar. b) Ayırt etme yeteneği olmadığından yeminin mahiyetini ve anlamını anlayamayanlar.

Avukat tanıklıktan çekilebilir mi?

Bu hususlarda işverenin rızası ile tanıklık yapabilirler. Ancak avukat, onun rızasını almış olsa bile, tereddüt etmeden tanıklık etmekten kaçınabilir ve bu durum hukuki veya cezai sorumluluk doğurur (1136 sayılı Avukatlık Kanunu md. 36).

Tavsiyeli Bağlantılar: Işletmelerde Dijitalleşme Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kızıl Saçlı Escort